Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

pátek 29. února 2008

Trio receptů, které stojí za vyzkoušení

Šátečky s nivou

balení mraženého listového těsta
30 - 40 dkg nivy, část lze nahradit tvrdým sýrem s tučností 45%
20 dkg salámu (inovecký, dietní)
3 vajíčka
sůl, bílý pepř,

Nivu a salám postrouháme na hrubém struhadle, přidáme vajíčka, sůl a pepř dle chuti, se solí však opatrně, niva je slaná a důkladně promícháme. Můžeme přidat oregano, sekané olivy...
Listové těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, naplníme a zalepíme. Šátečky uložíme na vymazaný plech a potřeme zozšlehaným vajíčkem, aby při pečení zezlátly.
Pečeme na 190 - 200 stupňů, dokud nemají šátečky zlatou barvu. Bez obav, náplň nevytéká, pokud nedáte velké množství tvrdého sýru.


Šopský salát

1 červenou, 1 žlutou a 1 oranžovou papriku
300gramové balení rajčátek cherrie
1 salátovou okurku, nejlépe hadovku- ta je bez semínek
20 - 30 dkg balkánského sýru
sůl, pepř, olivový olej, bazalku

Omytou zeleninu a sýr nakrájíme na stejně velké kostičky, podle chuti posolíme, popepříme, přidáme 4 - 6 lžic olivového oleje a mezi dlaněmi rozemneme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet v chladu. Se solí raději opatrně, balkánský sýr je docela slaný.


Kuřecí prsíčka zapečená s nivou
4 porce kuřecích prsíček
25 dkg nivy
6 - 7 brambor
30% smetana
sůl, pepř, paprika

Brambory ostrouháme, omyjeme a nakrájíme na plátky o síle asi 0,7 cm. 1/2 jich uložíme do olivovým olejem vymazané zapékací mísy. Kuřecí prsíčka podélně rozkrojíme, nakořeníme a uložíme na brambory. Pak položíme druhou polovinu bramborových plátků.
Mísu vložíme do předehřáté trouby asi na 20 minut. Pak posypeme strouhanou nivou a zalijeme smetanou. Pečeme asi 40 - 50 minut, dokud se nevypeče smetana. Brambory není nutno solit. Spodní vrstvu dochutí maso, horní vrstvu niva.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter