Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

středa 6. února 2008

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek, stejně, jako velikonoční pomlázka, barevná vajíčka a velikonoční zajíčci patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc. A protože se Velikonoce blíží, přidám i recept.
Upečte si na Velikonoce svého vlastního beránka.

Co budete potřebovat:

3 vejce
150 gramů moučkového cukru
5 polévkových lžic oleje
5 polévkových lžic horké vody
150 gramů polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
5 kávových lžic citrónové šťávy
citronovou kůru
špetku soli
máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
rozinky

Postup:
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymažte máslem a vysypte polohrubou, nebo hrubou moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.

Zdobení:
Je na každé z vás, jak si beránka nazdobíte. Stačí jen pocukrovat, nebo jej polít bílou, nebo hnědou polevou. Očíčka a čumáček zdůraznit rozinkami, do čumáčku můžete zapíchnout snítku aspárátu. Vypadá to jarně. Na krk nezapoměňte uvázat mašličku. Beránka dejte na plochou mísu, nebo tác a kolem nasypte třeba barevná vajíčka, která se dostanou v obchodě. Můžete použít i barevné lentilky. A máte pěknou dekoraci na stůl, pokud rodina nebude rychlejší a nesní vám beránka dřív, než splní tento dekorativní účel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter