Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

neděle 3. února 2008

Ponožky

Paní Vanda poslala zatím jen fotografie ponožek ale máme přislíbený i popis.




Popis na melírované ponožky.
Ponožky melírovaná příze, na fotografii nedopletené, aby bylo vidět patu.Na jedné jehlici 12 ok, lem vysoký asi 4 cm, pak hladce 8 cm, teď patní část, oka 1 a 4 jehlice bude pata / mezi těmito jehlicemi je cancourek příze kde jsme spojovali oka do kruhu/. Na těchto okách pleteme rovně 22 řad, tady oka rozdělíme na tři díly jeden 8 ok / 3 krát 8 je 24/ to je pčet ok na dvou jehlicích.Budeme plést nad prostředními 8 oky a v každé řadě splétáme první a poslední oko z oky na odložených stranách. Ujímáme tak dlouho, až vyujímáme všechna oka. Zůstane nám zase prostředních 8 ok a máme patu.
Začneme plést klínek a pleteme opět v kruhových řadách. Z postraních okrajů paty nabereme každé druhé oko, pokud je těch ok více než 12 na kterých jsme začínali tak je postupně vyujímáme takto.V každé 2 kruhové řadě spleteme hl.poslední 2 oka 1. jehlice, první 2 oka 4. jehlice spleteme hl.přetažením /1 oko sejmout hl., 1oko hl.a sejmuté oko přes ně přetáhneme/. Klínek je hotový když máme původní počet ok 12 a pleteme kruhové řady do potřebné délky a ujmeme špičku.Jehlice 1. 1 hl., 2 splést přetažením pleteme dále předposlední 2.a 3.oko z 2 jehlice spleteme hl. a 1 hl.jsme na 3. jehlici 1,hl.,2.splést přetažením, pokračujeme na 4. jehlici a hl. spleteme předposlední 3.a 2. oko hl.a 1. hl. Takto vyujímáme každou 2. kruhovou řadu, zbylá oka , asi 6 proti sobě spojíme pletacím stehem, můžeme také ukončit a sešít.

Tyto ponožky jsou na velikost nohy 39, záleží na síle vlny,velikosti ponožek. Ze silnější vlny můžete začít na 9. ok na jehlici.
Velikost ponožek v cm je velikost bot dělená 3. krát 2 = délka v cm.
Hodně úspěchů vám přeje Vanda


Vzor na poslední ponožky :
Vzorek na dirkaté ponožky je velmi jednoduchý,2 oka obrace, nahodit, 2 oka splést anglicky hladce. To se opakuje po celé řadě další řada je 2 obrace na předešlé 2 obr.dále 2 oka splést hladce, nahodit. Tyto dvě řady se stále opakují a tak vznikají vlnovky mezi obr. pletenými oky. Patu a špičku dělám hladce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter