Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

úterý 16. prosince 2014

Recepty od Miry


Ahoj holky,

v Otinovsi jsem vám slíbila 2 recepty, tak konečně posílám.

Snad jsem to napsala srozumitelně, hlavně ty suchary. Nevím kdo to ještě chtěl, tak to hoď Jituš prosím na stránky - dík.


Přeji pohodový předvánoční čas - Mirka


Suchary z bílků

4 bílky
15 dkg mletého cukru
15 dkg hladké mouky
15 dkg mandlí a oříšků (můžou být jen mandle, nebo oříšky - co máme)

Smíchat bílky s cukrem, přidat mouku a do vzniklé hmoty zamíchat mandle a oříšky.

Formu na srnčí hřbet vymazat trošku olejem, vyložit alobalem, ten také trošku vymazat. Nalít těsto a dát do trouby vyhřáté na 175 st. Péct asi 1 hodinu - vyzkoušet špejlí.

Nechat vychladnout, vyklopit, odstranit alobal a nakrájet na tenké plátky na kráječi na chleba nebo nožem.

Plátky dát na plech a dát usušit do trouby - opět 175 st. Je nutné hlídat, rádo rychle hnědne. Po vychladnutí krásně křupou.

Uskladnit v krabici v chladu na suchém místě.
Tato dávka je na 1 srnčí hřbet.


Zadělávané nekynuté koláče svatební nebo pouťové

600 g hladké mouky
1/2 kg tuku (napůl Heru, napůl máslo)
sůl
70 g cukru moučka
10 lžic mléka
2-3 celá vejce
2 kostky kvasnic
tvarohová, maková nebo ořechová náplň, nebo pikantní marmeláda, trocha mléka a vejce na namáčení,
drobenka


V míse zaděláme těsto (je to lepší, než na vále, nikam mouka nepadá, zpracovává se rukama) - do mouky uděláme důlek, okolí lehce osolíme, do důlku nadrobíme kvasnice, nasypeme na ně cukr a zalejeme vlažným mlékem - toto uděláme až když máme připraveny náplně, mléko rozšlehané s vejcem a drobenku. Jakmile kvásek nakyne, přidáme vejce a všechen tuk (nerozpuštěný) a rukama zpracujeme těsto - podle potřeby přidáváme mouku. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit na prsty, ne však tuhé!Těsto vyděláme na vál - dáme je na stranu, pomoučíme vál, z těsta ukrojíme kus, rozválíme asi na 0,5 cm a rádýlkem uděláme čtverečky - velikost každý podle svého. Čtverečky naplníme náplní, spojíme do šátečku, dobře přimáčkneme, namočíme ve vejci a drobence a klademe na plech - nevymazaný, protože v těstě je dost tuku. Pečeme ve středně horké troubě, po částečném vychladnutí pocukrujeme a vychladlé klademe do mísy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter