Ingredience
500 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
500 g hrubé mouky (běžné bílé)
150 g cukru
150 g tuku
3-4 žloutky
50 g droždí
něco přes 1/2 litru mléka
citrónová kůra
vanilka
lžička soli
Já tedy peču z poloviční dávky, neb tolik jedlíků u nás zase není abychom spořádali tolik dobrot najednou
500 g hrubé mouky (běžné bílé)
150 g cukru
150 g tuku
3-4 žloutky
50 g droždí
něco přes 1/2 litru mléka
citrónová kůra
vanilka
lžička soli
Já tedy peču z poloviční dávky, neb tolik jedlíků u nás zase není abychom spořádali tolik dobrot najednou
Postup:
Zadělat kvásek, "uhňácat" těsto, nechat nakynout. Rozválet vykynuté těsto na sílu asi 1 cm. Nakrájet na pruhy tak 12 cm široké, ty pak rozkrájet na trojúhelníky. K delší straně položit nádivku a svinout tak, aby růžek zůstal nahoře. Šup s tím na plech s pečícím papírem a upéct. Rozpálím troubu na 200°C, ale v okamžiku, kdy tam rohlíčky strčím, tak stáhnu teplotu na 180°C (podotýkám, že mám horkovzdušnou). Je možné je taky potřít vajíčkem a posypat mandlema nebo oříškama, ale to já nedělám, jenom je po upečení posypu moučkovým cukrem.
Na nádivku je potřeba tolik cukru, kolik je strouhaných nebo mletých ořechů (nejlepší jsou vlašské, ale jde to i s lískovými či jinými), voda, citrónová kůra, vanilka. Cukr svařit s vodou do husta, vmíchat ořechy, přidat koření. Dá se nastavit piškotovýma drobkama, nebo vylepšit rumem.
Zkrátka nic extra Ale je to dobré Daniela
Autorka: bylo-nebylo@volny.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.