Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

pondělí 11. srpna 2008

Zastavení v Opavě

Pokud se rozhodnete navštívit zámek v Hradci nad Moravicí, doporučuji udělat si zastávku v Opavě. Pokud Opavu neznáte, budete překvapeni a třeba se sem budete vracet. Jsem pravidelnou návštěvnicí tohoto města, proto si dovolím upozornit Vás na několik zajímavých míst. Nejsou tak daleko od sebe, takže to zvládnete bez větší únavy a ani nohy vás bolet nebudou.
Na Dolním náměstí vás zaujme nový památník jakéhosi bezhlavého dinosaura, který upozorňuje na místo, kde jezdila tramvaj. Na náměstí je kostel sv. Vojtěcha, který byl silně poškozen na konci války v r. 1945. Za kostelem najdete Zemský dům, který původně sloužil jako barokní jezuitská kolej, pak v severovýchodním křídle bylo umístěno gymnázium s muzeem. Od poloviny 19. st. je budova sídlem Zemského archívu a rájem badatelů.
Považte, Slezské muzeum v Opavě je starší než pražské Národní muzeum! Vzniklo už v r. 1814, má stálé i obměňované expozice a stojí opravdu za návštěvu.
Vaše kroky povedou na Horní náměstí, kde nepřehlédnete věžovitou budovu zvanou Hláska. Byla postavena r. 1618 K. Prochhuberem, v letech 1900 - 02 přestavěna podle projektu R. Srntze. V současnosti plní funkci opavské radnice.
Na náměstí je Slezské divadlo, můžete posedět u zajímavé kašny a jen pár kroků vás dělí od konkatedrály Nanebevzetí P. Marie.
Původně to byl chrám Řádu německých rytířů dobudovaný ve stylu slezské cihlové gotiky ve 14. století.
Při procházce městem můžete obdivovat fasády domů, jistě najdete zajímavá zákoutí a budete přemýšlet, proč se říká "Bílá Opava".



po-hanka















Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter