Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

sobota 2. srpna 2008

Blíží se Velikonoce

Malované kraslice jsou jedním ze symbolů Velikonoc.Asi před týdnem jsem dostala pár fotografií kraslic od paní Vlasty. Původně byly určeny do Galerie hostů na mém webu ale když vznikly tyto stránky, rozhodla jsem se je tady zveřejnit. Vlastička doplnila svoji sbírku kraslic i pracovním postupem. Do Velikonoc to tedy určitě stihnete.





Návod na malování kraslic voskem
Budeme potřebovat:
Včelí vosk
Tužku se zapíchnutým špendlíkem (s kovovou hlavičkou) na malování
Kovový uzávěr od lahve
Vejce vařená natvrdo nebo výfuky


Na elektrické plotýnce ( kdo má, tak na kuchyňských kamnech) rozpustíme v kovovém uzávěru včelí vosk. Vosk musí být horký, nejlepší je těsně před tím než se začne přepalovat. Do toho namáčíme špendlík zapíchnutý v tužce nebo jiném dřívku a malujeme na očištěné a odmaštěné vejce, nejlépe bílé. Co jedno namočení, to jedna čárka


Po namalování základního vzoru vložíme do barvy (světlé odstíny) a obarvíme. Po oschnutí opět malujeme voskem a dokončíme vzor.


Opět obarvíme, tentokrát už v tmavší barvě. Toto je možné opakovat ještě jednou ale to jen pro velká vejce a složité vzory. Po posledním obarvení necháme vejce důkladně oschnout a odstraníme vosk. Buď nahříváme vejce nad plamenem svíčky a otíráme vosk bavlněným hadříkem, nebo hadřík nahříváme na horké plotýnce a otíráme.


Také je možné malovat barevným voskem a vejce nebarvit. Barevný vosk získáme rozpuštěním voskové pastelky ve včelím vosku. Optimální poměr je 2 až 2,5 dílu voskovky a 1 díl vosku.Pozor : voskovka musí být české výroby, čínské nefungují, ty už neobsahují žádný vosk.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter