Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

pátek 18. září 2015

Sběratelská vášeň

Ahoj děvčata,
narazila jsem v klubu na povídání o vánočních ozdobách z perliček, a přiznám se, že je to i má srdeční záležitost. Tyto ozdoby sbírám, kupuji po bazarech, žebrám a klečím na kolenou u příbuzných Ale také se je snažím opravit, vyčistit a vrátit jim opět ztracený lesk a slávu.
Poniklá - kolébka perličkových ozdob

Tyto ozdoby mají svůj krásný příběh, o nich a o lidech, kteří je vyrábí, si můžete přečíst něco na stránkách firmy Rautis : http://www.rautis.cz/
Firma nabízí i hobby balíčky na výrobu těchto ozdob, všechny jste tu šikovné, takže se toho vůbec nemusíte bát, jen je zapotřebí mít ketlovací a šperkařské náčiní a chuť vyrobit něco krásného na vánoční stromek.


Já mám ale zálibu ve velmi starých perličkových ozdobách, které mají již něco za sebou a zdobily vánoční stromečky od první republiky zhruba až po 50.léta.. Sbírám i skleněné ptáčky a skleněné foukané ozdoby. Potom se ale na těchto ozdobách začal objevovat hrůzný plast a jiné takové umělé "přízdoby", až z nich byly ozdoby celé z plastu a to pamatují hodně 80.léta. Jistě si pamatujete na různé panáčky a sněhuláčky.. a to není už nic pro mě
Dříve se na dozdobení například používalo husích peříček, která se barvila, většinou na zeleno, aby peříčko připomínalo smrkovou větvičku.
Málokdo ví, že původně se do skleněných komponentů vpravovala barva ústy. Zapojit se musela celá rodina, včetně dětí. Otec nebo děda většinou foukali perle, které se pak musely dál zpracovat. Každá perlařská rodina přísně střežila tajemství stříbření perlí - původně se perle stříbřily roztokem olova a zinku, poté roztokem dusičnanu stříbrného. Roztok se do perlí musel nasávat ústy, což bylo dost nebezpečné. Při polknutí roztoku se chemikálie kapilárami dostaly těsně pod kůži, zreagovaly se světlem a kůže zčernala. Dochovaly se i fotografie lidí, kteří měli od foukání perel modrou kůži.

Ráda vám ukáži některé kousky z mé sbírky, kterých si cením a přiznám se, že trnu, když přítel se synem zdobí stromek, ale jsou opatrní…
Několikrát se mi podařilo sehnat i torza ozdob a zde je ukázka mé práce, jak tyto ozdoby vrátit zpět do života :



Tyto zdoby jsou krásné, mají duši a kdo jim jednou podlehne, není úniku…
Pokud vás, děvčata, tyto ozdoby vzaly za srdce, můžete se podívat i na část mé sbírky, kterou mám na mimibazaru v albu : http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?album=181489

Přeji krásné kochání a jsem si jistá, že po přečtení tohoto článku půjdete šmejdit na půdy a do sklepů a začnete hledat staré krabice po babičce .
Vaše čtenářka, Alena.

Autorka : AlenaGondekova@seznam.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter