Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

pátek 12. prosince 2008

Betlém

Už téměř před 100 lety pořídil můj krkonošský dědeček svým dětem betlém, který stále rozšiřoval. Když umřel, nechala si babička jen jeskyni a několik darovníčků a oveček a ostatní si vzal její syn, bratr mé maminky, který si pořídil jeskyni a svatou rodinu novou. A poněvadž babička pobývala v zimě u nás, jak říkala "v kraji", přivezla svůj malý betlém s sebou. Vzpomínám, jak jsme ho spolu stavěly a pak každý den, když se začalo stmívat, babička rozsvítila u betléma svíčku a vypravovala a hlavně zpívala koledy. Když babička umřela, zůstal betlém mojí mamince a vše se opakovalo, jen maminka vyprávěla a zpívala moji dceři. Později našla maminka na horách na půdě ještě nějaké domečky a tatínek přidal větší prkénko a betlém se zvětšil. Když odešla i moje maminka, zůstal betlém mě a znovu se všechno opakovalo, i moji dva vnoučkové rádi betlém stavěli a poslouchali. A přitom nám přišlo, že by mohlo být víc oveček, a poněvadž vyřezávat neumím a keramická hlína je mi bližší, zkusila jsem to s ní. A tak postupně k ovečkám přibyli i darovníčci, muzikanti, slon a velbloud (tedy pouze ležící, nohy byly nad mé síly). Figurky jsou vypálené, omalované a přelakované. Pak mi manžel pomohl vytvořit skálu a ulici, kde jsou domečky podle jihočeských barokních statků a pod skálou zase krkonošké roubenky, zatím jen dvě, ale už letos se zase rozrostou. V dřívější době byl, alespoň tady u nás, betlém docela vzácnost, teď jsou k dostání krásné betlémy, ale pro mě zůstává nejkrásnější ten náš, protože je plný krásných vzpomínek.
A ještě bych ráda popřála, Jitce, zakladatelce a duši klubu, všem členkám a návštěvnicím těchto stránek , příjemné, v klidu a pohodě prožité vánoční svátky a v novém roce hodně zdraví, spokojenosti a tvůrčích nápadů. Iva







Případné otázky směřujte na zelenkova.nb@seznam.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter