Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

pondělí 6. prosince 2010

Předvánoční rady

UŽITEČNÉ  DESATERO  K  PEČENÍ  CUKROVÍ

1. Při zpracovávání se těsto často lepí na ruce. Zabráníme tomu tím, že si je potřeme olejem.
2. Přidáme-li do vejce, kterým potíráme pečivo, několik kapek citrónové šťávy, dosáhneme pěknější barvy po upečení.
3. Plech během pečení jednotlivých druhů cukroví neumýváme vodou, stačí otřít ubrouskem. Pak jej tence potřeme tukem (Iva apod.) Zabráníme tak připalování pečiva. Plechy důkladně omyjeme až po skončení práce s pečením.
4. Nejde-li vyklopit těsto z formiček, nebo se přilepí k plechu, dáme ještě horké nádobí na utěrku namočenou ve studené vodě, pak půjde pečivo od formiček i plechu jedna dvě.
5. Aby těsto ve vyhřáté troubě nepraskalo, dáme do trouby hrnek s vodou. Pára uzavře póry pečiva a zabrání praskání.
6. Potřebujeme-li na ozdobení pečiva nebo dortu čokoládové hoblinky, odlupujeme je škrabkou na brambory.
7. Vlašské a lískové ořechy zbavíme po oloupání vnitřní slupky tak, že je v troubě na plechu mírně opražíme. Pak je třeme v utěrce a slupky opadají.
8. Mandle snadno oloupeme, když je krátce spaříme.
9. Pečivo i perníčky se dobře zdobí pomocí kornoutku z tvrdého čistého papíru.
10. Trvanlivost a vláčnost vánočního pečiva zajistíme, když krabici, kam je uložíme, vyložíme alobalem a dáme do chladna. v chladnu musí být i proto, že ořechy a máslové nádivky rychle žluknou.


PĚT RAD KOLEM KAPRA

1. Rybí šupiny snáze odstraníme, když rybu před čištěním ponoříme na pár sekund do vřelé vody.

2. Ryby solíme těsně před přípravou, aby se neuvolňovala šťáva z masa a cenné látky z něj nevytekly.

3. Pečená ryba bude chutnější, jemnější a bez příliš silného charakteristického pachu, když ji před úpravou namočíme na půl hodiny do osoleného mléka a pak osušíme ubrouskem.

4. Rybí maso před obalováním vždy osušíme papírovým ubrouskem. Trojobal při smažení nebude odpadávat.

5. Usmaženou rybu pokapeme citronovou šťávou, čímž nejen získá na chuti, ale bude i lehčeji stravitelná.


JAK NA MALÉ VÁNOČNÍ POHROMY

Skvrny od majonézy čistíme benzínem a pak přepereme mýdlem ve vlažné vodě. Voda nesmí být horká, protože majonéza obsahuje bílkoviny, ty by se srazily a nešly by vyprat.
Majonézu lze vyčistit i bez benzínu kartáčkem namočeným do vlažné vody a posypaným vrstvou pracího prášku typu Biomat, Persil nebo Lanza.
Na čerstvé čokoládové skvrny pomáhá jednoprocentní roztok čpavku, pak vymácháne v octovém roztoku (1:5) a nakonec v čisté vodě.

Rady nám poskytla :  kub.zde@seznam.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter