Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

úterý 3. února 2009

Nrozeninový dort

Iva pekla dort a protože to vyšlo současně i k oslavám 1. roku založení těchto stránek poslala nám k ochutnání.


Pokud budete potřebovat víc informací, pište Ivě na tuto adresu:


Posílám recept na dort i s "vychytávkama", na které jsem přišla časem a s podrobným popisem pro méně zkušené kuchařinky, aby se opravdu povedl a chutnal. Zatím měl vždycky úspěch.

Dort bochníček

Piškot: 3 vejce
10 dkg cukru krupice
8 dkg hrubé mouky
1 - 2 lžíce kakaa
1 lžíce oleje
na špičku nože prášku do pečiva

3 šlehačky - 33% tuku, když mají míň, nemusí se to povést ušlehat
3 ztužovače
kakao
banány
sušené polotučné (modré) mléko
cukr moučka
trest mandle sladká

Piškot: Z bílků se špetkou soli ušlehám tuhý sníh a do něj se postupně zašlehává lžíce cukru a 1 žloutek. Pak se sníží otáčky šlehače a opatrně se nasype mouka smíchaná s kakaem a práškem do pečiva a úplně nakonec se přidá lžíce oleje. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme upéct.

24 hod. před vlastní tvorbou dortu svařím 2 šlehačky se 2 lžícemi kakaa. Nechají se jen přejít varem, nemusí se vařit nijak dlouho, potom uložím v ledničce.

V den D: K sušenému mléku (cca 1/3 až 1/2 krabice) a moučkovému cukru v poměru asi tak půl na půl přidám trochu mandlové tresti a trošku vody. S tou vodou opatrně, raději přidávat po kapkách. Hmota by měla mít konzistenci asi jako modelína, správnou hustotu získám buď přikápnutím vody nebo přidáním cukru a pozná se, když se hmota nelepí a je hezky vláčná a tvárná, dá se hezky vyválet a netrhá se.
Šlehačky se ušlehají se ztužovači, tu hnědou na konci šlehání trochu přisladím, dle chuti, banány si nakrájím na kolečky. Připravím si mísu, jejíž horní průměr je stejný jako průměr dortu.Musí být naprosto suchá a pro jistotu ji ještě trochu popráším moučkovým cukrem. Tím si pak i hodně posypu pracovní plochu, aby se mi hmota nepřichytávala a pak ji vyválím na plát přeshující průměr mísy a s pomocí válečku ho do mísy přenesu a pak pokud možno opatrně urovnám, aby nikde nebyly "faldy". Teď se musí pracovat co nejrychleji, aby se hmota nepřilepila k míse a při jejím sundávání by se to pak mohlo protrhnout. Vložím nejdřív bílou šlehačku, pak hnědou, urovnám, povrch pokladu kolečky banánu, přiklopím upečeným piškotem, okraje mandlové hmoty přehnu přes piškot, navrch položím tác, všechno otočím a opatrně sundám mísu. Pak už dort ozdobím podle příležitosti (na vánoce vykrájím z hmoty hvězdičky, zvonečky, atd.) a je hotovo.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter