Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

úterý 3. února 2009

Deset věcí, po kterých se tloustne



Snažíte se dodržovat všechna pravidla zdravého stravování, cvičíte, neholdujete alkoholu, a přesto nenápadně přibíráte? Proč?
Odpověď naleznete postupně v mých příspěvcích s tímto desaterem:
1. I po zeleném salátu můžete tloustnout.
Při pěstování je průměrný salát až patnáctkrát postříkán chemickými hnojivy, nejčastěji pesticidy. Ty přitom slouží také k méně známému účelu pro vykrmování zvířat. Živočichové po nich totiž přibírají na váze i při menší spotřebě potravy. Budete-li od rána do večera jíst salátové listy hnojené pesticidy, můžete stejný efekt pozorovat na sobě.
Co dělat? Vybírejte si v obchodě dražší biopotraviny.
2. Pečlivě si hlídáte, co sníte, odepřete si i sladší ovoce, ale dovolíte si vypít klidně i litr stroprocentního džusu denně.
Chyba! Neředěný (nepřislazovaný) ovocný džus obsahuje nejen koncentrované vitaminy, ale také koncentrovanou fruktózu, čistý sacharid zbavený zdraví prospěšné vlákniny.
Co dělat? Nebojte se napít ovocné šťávy, ale stačí vám jedna sklenička, nejlépe ředěná vodou.

3. Všechno mlsání jste nahradila ovocem - dopoledne banán, odpoledne ovocný salát, večer miska hroznů. Špatně!
Ovoce obsahuje hodně ovocného cukru fruktózy. Zvýšená hladina cukru vyprovokuje rychlý nástup produkce inzulinu. To způsobí, že nám i po svačině zůstane hlad a chuť na něco dobrého. Fruktóza, kterou nespálíme při výdeji energie hned, se ukládá jako zásobní energie ve formě tuku.
Co dělat? Jezte ovoce s menším obsahem fruktózy, jako například kiwi nebo jablka, ostatní jen v malém množství. Odpoledne a večer si dejte raději zeleninu.
4. Chodíte na jógu a říkáte si, jak se protáhnete a ještě navíc zhubnete. Mýlíte se!
Jogínské cvičení opravdu účinně protáhne celé tělo, ale nespálí se při něm dost kalorií na to, abyste začala hubnout. Při běžné hodině jógy spálíte 400 kalorií, zatímco při hodině spinningu jich odbouráte 1000.
Co dělat? Nepřestávejte s jógou, ale přidávejte si ještě nějaké aerobní cvičení, které by spálilo tuk ve svalech.
5. Nesladíte, nepijete limonády a podobně, a přesto vám nejdou kila dolů, spíše naopak.
Na výrobu sladkostí bez cukru se používá energetické umělé sladidlo. Ve 100 gramech takové dobroty je obsaženo 95 až 97 procent jiného cukru (fruktózy, sorbitu nebo xylitu) než řepného. To znamená, že sladkosti "bez cukru" jsou téměř tak kalorické jako ty s cukrem.
Co dělat? Při mlsání si dopřejte klidně kousek opravdu sladké čokolády (čím vyšší procento kakaa v ní je, tím lépe). Žvýkačku bez cukru však vezměte na milost - vyrovnává pH v ústech a zabraňuje tvorbě zubního kazu.

6. Domníváte se, že při sledování televize tloustnou jen ti, co pojídají chipsy? Omyl!
Každá hodina před televizní obrazovkou zvyšuje šanci, že přiberete až o dvě procenta. Během sledování televizních pořadů se nám totiž natolik sníží tepová frekvence, krevní tlak a zpomalí metabolismus, že spalujeme až o 20-30 kalorií méně, než když klidně sedíme.
Co dělat? Vyberte si z televizního programu pořady, které chcete vidět a jinak nechte televizi vypnutou.
7. Permanentní stres vyvolává chuť na sladké, ale také na vás působí hormon kortizol. Starosti a stres zvyšují jeho tvorbu. Kortizol má za úkol připravit pro tělo dostatečné zásoby energie, a tak podporuje ukládání tuku především v oblasti břicha.
Bez komentáře.
Co dělat? Přestaňte se stresovat maličkostmi nebo věcmi, které nedokážete rozlousknout. Raději se pokuste najít řešení nebo alespoň zmírnit negativní dopady problémů.
8. Ráno nemáte na jídlo chuť ani čas, v poledne nestíháte, ve tři zhltnete, cokoli vám přijde pod ruku, jen večer jíte normálně? A pak prý nevíte, proč přibíráte.
Po každém jídle se na dvě hodiny rozjede metabolismus o 20 až 30 procent rychleji. Tím, že jídlo vynecháváte, neotočíte klíčkem a nenastartujete rychlejší metabolismus. Vůbec nejhorší je vynechávat snídani - přes noc se metabolismus zpomaluje až o pět procent a touhle rychlostí funguje až do prvního jídla.
Co dělat? Přejděte na jídelníček s pěti šesti malými porcemi denně a nikdy nezapomínejte snídat. Jen tak pojede váš metabolismus po celý týden naplno.
9. Místo toho, abyste vyběhli do vedlejší kanceláře vyřídit vzkaz, raději napíšete e-mail? To se vám vymstí na postavě!
Jakmile přestanete chodit do schodů nebo na kratší vzdálenosti pěšky, snižujete nenápadně, ale neustále počet kalorií, které přirozeně spálíte.
Co dělat? Investujte do krokoměru a zjistíte, že za den ujdete přibližně pět tisíc kroků. Dejte si nějaký cíl a zkuste tento počet zdvojnásobit. Ujdete-li deset tisíc kroků denně, můžete shodit za dva týdny celé kilo, ani nevíte jak.
10. Možná jste si toho nevšimli, ale věřte, že ti, kteří spí denně devět až deset hodin, bývají štíhlejší než ti, jenž spí jen šest a méně hodin.
Únava z nevyspání snižuje naši schopnost zpracovat sacharidy a zpomaluje metabolismus.
Co dělat? Choďte spát v rozumnou dobu. Máte-li potíže s usínáním, snězte na noc trošku zeleného salátu (biokvality samozřejmě), obsahuje totiž látky podporující spánek. Budíte-li se uprostřed noci, dejte si pod polštář sáček sušených levandulí nebo na noční stolek aromalampu s levandulovým olejem. Spolehlivě vás ukolébá do dalšího spánku.

(zdroj: přeloženo ze zahraničních materiálů odborníků z univerzity v |Chicagu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter