Informace pro členky a návštěvníky

Důležité informace pro členky a návštěvníky:

- Své příspěvky, prosím zasílejte na e-mail jitka.stepankova@seznam.cz
- Pokud máte zájem o návod na jakékoliv výrobky, kontaktujte, prosím, přímo autorku e-mailem, který je vždy uvedený v článku.

neděle 26. října 2008

Koláč naruby

Jednou jsem byla u zubaře a když jsem četla časopis v čekárni, zaujal ma jeden článek, kde bylo psáno o vzniku koláče Tarte Tatin a o Stephanie Tatin. Tak mě to zaujalo, že jsem našla v googli recept. Problém byl, že byl jenom jeden příspěvek, a možná existuje více verzí. Tohle jsem okopírovala z internetu, posílám i fotografii. Byla bych ráda kdybys dopsala, že jestli znají i jiný recept na Tarte Tatin, ať mi napíšou na e-mail a poděkování. No a tady je recept:



Jablkový Tarte Tatin

Tento zlatistý, karamelizovaný koláč je najlepšie si vychutnať hneď po dopečení, no nie príliš horúci. Je to nádherný jesenný recept, pretože práve vtedy dozrievajú jabĺčka.

Suroviny na 6 porcií :

Cesto:

150 g hladkej múky

100 g masla, mäkkého


25 g kryštálového cukru


2 žĺtky z vajíčka

Na jabĺčka:


100 g kryštálového cukru

40 g masla

5 jabĺk, olúpaných, očistených a rozkrojených na štvrtiny

POSTUP:

1. Pri výrobe cesta začnite prstami miesiť múku a maslo až pokiaľ to nebude pripomínať strúhanku. Vmiešajte cukor a žĺtky a mieste dovtedy, kým sa vám nevyformuje guľka. Potom to na omúčenej doske premieste do hladka. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na pol hodinku.

2. Na okrúhlu panvicu (so železnou rúčkou, aby mohla ísť do rúry) dajte maslo a cukor a roztopte.
3. Potom tam natesno naukladajte jabĺčka a varte asi 15 minút.

4. Cesto rozvaľkajte do veľkosti priemeru panvice a zakryte ním jablká. Okraje cesta potom povtláčajte dovnútra, aby sa vám utvoril okraj.

5. Vložte do vyhriatej rúry (200°C) na 20 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 20 minút.

6. Po dopečení vyberte z rúry, nožom uvoľnite okraje cesta od panvice. Prikryte dostatočne veľkým tanierom (dnom hore) a šikovne otočte tak aby vám koláč vypadol na tanier (nie na zem).
7. Odkryte a zistíte že máte nádherne voňajúci ovocno-karamelový koláč

Jinak, možná by Tebe i ostatní členky zajímalo (jestli to nevíte) něco o tom, jaký koláč to vlastně je a jak vznikl recept na něj. Je to vlastně koláč "naruby" aneb obrácený koláč, protože kuchařka byla ze zvláštní návštěvy tak rozrušená a nervózní, že jablkovou dortu upekla celou naopak. Koláč však návštěvě chutnal a dodnes se peče, a známé je i jméno kuchařky - Stephanie Tatin.

DĚKUJI za uveřejnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.

Flagcounter

Flag Counter