Jednou jsem byla u zubaře a když jsem četla časopis v čekárni, zaujal ma jeden článek, kde bylo psáno o vzniku koláče Tarte Tatin a o Stephanie Tatin. Tak mě to zaujalo, že jsem našla v googli recept. Problém byl, že byl jenom jeden příspěvek, a možná existuje více verzí. Tohle jsem okopírovala z internetu, posílám i fotografii. Byla bych ráda kdybys dopsala, že jestli znají i jiný recept na Tarte Tatin, ať mi napíšou na e-mail a poděkování. No a tady je recept:
Jablkový Tarte Tatin
Tento zlatistý, karamelizovaný koláč je najlepšie si vychutnať hneď po dopečení, no nie príliš horúci. Je to nádherný jesenný recept, pretože práve vtedy dozrievajú jabĺčka.
Suroviny na 6 porcií :
Cesto:
150 g hladkej múky
Tento zlatistý, karamelizovaný koláč je najlepšie si vychutnať hneď po dopečení, no nie príliš horúci. Je to nádherný jesenný recept, pretože práve vtedy dozrievajú jabĺčka.
Suroviny na 6 porcií :
Cesto:
150 g hladkej múky
100 g masla, mäkkého
25 g kryštálového cukru
2 žĺtky z vajíčka
Na jabĺčka:
100 g kryštálového cukru
40 g masla
5 jabĺk, olúpaných, očistených a rozkrojených na štvrtiny
POSTUP:
1. Pri výrobe cesta začnite prstami miesiť múku a maslo až pokiaľ to nebude pripomínať strúhanku. Vmiešajte cukor a žĺtky a mieste dovtedy, kým sa vám nevyformuje guľka. Potom to na omúčenej doske premieste do hladka. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na pol hodinku.
2. Na okrúhlu panvicu (so železnou rúčkou, aby mohla ísť do rúry) dajte maslo a cukor a roztopte.
3. Potom tam natesno naukladajte jabĺčka a varte asi 15 minút.
4. Cesto rozvaľkajte do veľkosti priemeru panvice a zakryte ním jablká. Okraje cesta potom povtláčajte dovnútra, aby sa vám utvoril okraj.
5. Vložte do vyhriatej rúry (200°C) na 20 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 20 minút.
6. Po dopečení vyberte z rúry, nožom uvoľnite okraje cesta od panvice. Prikryte dostatočne veľkým tanierom (dnom hore) a šikovne otočte tak aby vám koláč vypadol na tanier (nie na zem).
7. Odkryte a zistíte že máte nádherne voňajúci ovocno-karamelový koláč
Jinak, možná by Tebe i ostatní členky zajímalo (jestli to nevíte) něco o tom, jaký koláč to vlastně je a jak vznikl recept na něj. Je to vlastně koláč "naruby" aneb obrácený koláč, protože kuchařka byla ze zvláštní návštěvy tak rozrušená a nervózní, že jablkovou dortu upekla celou naopak. Koláč však návštěvě chutnal a dodnes se peče, a známé je i jméno kuchařky - Stephanie Tatin.
DĚKUJI za uveřejnění.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milé členky i hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tom druhém případě zanechte i svůj podpis.